Kolik druhů mlýnských kamenů známe?
Zobrazit odpověď
Francouzský, umělý a pískovcový.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co děláme po naostření kamenů?
Zobrazit odpověď
Kámen vylehčíme, seřídíme za běhu, pak přisložíme a přesvědčíme se, jestli běží bezvadně.
Jaký je rozdíl mezi mletím na vysoko, polovysoko a na plocho?
Zobrazit odpověď
Při vysokém mletí se mele do krupic, polovysoké mletí je do krupic a mouky a ploché mletí je na mouku.
Jaké výhody má koukolník s frézovanými důlky?
Zobrazit odpověď
Jelikož na 1 čtvereční metr má více důlků, vybírá více a lépe kulovatinu.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

10.12.2021 / Větrný mlýn Holíč

Větrný mlýn v Holíči se dočkal obnovy. Má novou střechu a perutě.

Mlýn před časem odkoupilo od myslyvců město a připravilo jeho obnovu. Byla sundána betonová klenba a nahrazena dřevěnou střechou se šindelemi podle dochované historické fotografie. Zmizela atrapa perutí a byla nahrazena reálním valem s perutěmi. Včechny práce prováděli firmy z Česka.

O tom jak bude využit interiér zatím není rozhodnuto.