Jak má vypadati dobré obilí?
Zobrazit odpověď
Musí být zdravé, suché, čisté, plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
Co se stává, když se mele za horka?
Zobrazit odpověď
Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. příliš teplé mletí škodí.
Kde musí mlynář svého učně přihlásit?
Zobrazit odpověď
U mlynářského společenstva, u obce, u nemocenské a úrazové pojišťovny a v pokračovací škole.
Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Leží kameny na sobě?
Zobrazit odpověď
V prsou (srdci) jsou kameny vybrány a v mlecích plochách se téměř dotýkají.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Niva | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaNiva

798 61
OkresProstějov
352a
Niva
GPS49° 26' 53.4''
16° 50' 46.6''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
500 m SZ od OÚ
Zaniklý
před 1765
před 1836
Větrný mlýn Niva

Mlýn je zaznamenán pouze na mapě Prvního vojenského mapování. Burian ho nezná.


Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení

Historické mapy