Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Jaké rozměry mají tyto větrníky? (V jaké oblasti kamene jsou?)
Zobrazit odpověď
Začínají asi 8 cm od střčdu kamenů, nebo jen v mlecí ploše.
Jak leží větrníky přes sebe?
Zobrazit odpověď
Křížem přes sebe.
Které přísady v obilí jsou pro mlynáře škodlivé?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky poškozují mlynáře na váze, vikev a koukol barví mouku do šeda, česnek zamazává válce a kámen.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

01am31Europe/Prague.f2025Wed, 01 Oct 2025 10:59:37 +020010am31 / Mlynářský slovník - Radim Urbánek

PhDr. Radim Urbánek, ředitel Městského muzea v Ústí na Orlicí, vydal unikátní soubor mlynářských pojmů, samostatnýcz i v souvislostech. 

U strojů uvádí jejich podobu a funkci, u procesů podává vysvětlení upozorňujiící na využívání přírodních zákonů a u výrobků naznačuje shodu i odlišnosti se současnými produkty. Kniha má bohatý obrázový doprovod.

Kniha je velkým přínosem zejména z toho důvodu, že dílo s tímto zaměřením dosud v českých zemích nevyšlo.

Knihu si lze zakoupit či objdnat v Městrském muzeu v Ústí nad Orlicí za cenu 350- Kč.