Jak se vede zrno neb šrot do mlecí plochy?
Zobrazit odpověď
Tím, že jest přiváděno zrno neb šrot do středu kamene.
Na jaké jakosti je rozděleno mlynářské hedvábí?
Zobrazit odpověď
Na tři jakosti. Prima a jednokřížkové se používá na menší a střední cylindry, dvou a tříkřížkové na rovinné vysévače, odstředivé cylindry a též hranolové cylindry velkých průměrů. Kruičné se používá na vysévače reformy a savky.
Kolik obrátek dělají mačkací válce?
Zobrazit odpověď
Průměr válce v cm a počet obrátek musí dáti vždy číslo 265.
Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Co se stává, když se mele za horka?
Zobrazit odpověď
Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. příliš teplé mletí škodí.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Articles

Větrné mlýny v heraldice

Větrné mlýny v heraldice Koč zde      

Štítky: heraldika

Větrné mlýny v heraldice českých obcí

 Přehled znaků obcí, které využívají symboliku větrných mlýnů.  

Štítky: heraldika

Zásady svépomocné údržby a péče větrných mlýnků s turbínou

Mezi velmi specifické druhy památkových objektů patří výrobní technické objekty, neboť je tvoří dvě srovnatelně hodnotné složky – na jedné straně stavba a na druhé její technologické vybavení. Hodnoty takového objektu jsou tím vyšší, čím větší část se dochovala z obou složek.  

Balerův větrný mlýn v novém

Před pěti lety, přesně 27. 6. 2007, jsme se poprvé na OÚ ve Spálově sešli, abychom se domluvili na záchraně chátrajícího Balerova větrného mlýna. Jako zástupci sekce Větrné mlýny při Technickém muzeu v Brně jsme přijeli majitelce a městysi nabídnout odbornou pomoc při jeho záchraně. Našim motivem bylo hlavně to, že šlo o jediný větrný mlýn u nás, kterému hrozil bezprostřední zánik.

Štítky: mlýn Balerů (Ulice / ves)

Objemové míry používané v českých mlýnech

Ve starých dobách nebylo jednotných měr a vah. Ještě ve století 13. a dokonce i ve stoletích následujících bývala u nás v Čechách nestejná míra a váha.

Stěhování a úpadek větrných mlýnů

V odborné literatuře nacházíme jen nepatrné zmínky o stěhování a převážení větrných mlýnů, ačkoliv bylo hodně rozšířeno, hlavně na Moravě a ve Slezsku, kde vždy převládaly mlýny dřevěné.

Štítky: stěhování

Metodika základní dokumentace mlýnů

Chceme-li se zabývat mlýny tak, aby výsledek našeho bádání o nich sděloval něco podstatného, je třeba se soustředit na podstatná fakta. Těmi nejsou často a zpravidla velmi pracně shromažďované údaje o vlastnících, ale skutečnosti na jakém zařízení a jakým způsobem mleli, jaké doplňkové výroby prováděli, čím zmíněná zařízení poháněli, jaké prostorové uspořádání a kolik podlaží mlýnice skutečně měla, jaký stavební a technologický vývojem prodělala.Pokud si budeme všímat výše uvedených skutečností, neunikne, mám ani to, že technologické vybavení mlýna zásadním způsobem ovlivňuje jeho stavební podobu. To platí nejen pro mlýny vodní, ale i pro mlýny větrné. Zmíněné skutečnosti se pokoušíme zachytit při provádění dokumentace mlýna.

Obiloviny a jejich využití ve výživě

Obiloviny jsou v podstatě ušlechtilé trávy, které ve svých semenech obsahují důležité živiny pro živočichy a tedy i pro člověka nezbytné. V dávné minulosti lidé sice neznali tyto důležité látky, jen vnímali pozitivní účinek na organismus, vlastně jen na to, že při konzumaci zabrání pocitu hladu.

Štítky: obilniny

Zajímavá videa a filmy s větrnými mlýny