Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Z čeho pozůstává obilní zrno?
Zobrazit odpověď
Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
Kolik obrátek musí míti šrotový kámen?
Zobrazit odpověď
Průměr v cm musí dáti s počtem obrátek v součtu vždy číslo 270.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Materiály ke stažení

Souhrn větrných mlýnů, které nejsou v literatuře Pokorný - Burian uvedeny. zde
   
Souhrn doložených větrných mlýnů v literatuře: BURIAN, V.: Větrné mlýny na Moravě a ve Slezsku, Olomouc 1965, POKORNÝ, O.: Soupis a kategorizace větrných mlýnů v Čechách, GÚ ČSAV Brno 1973 zde

 

Hodnotné materiály o vodních i větrných lze najít v sbornících konferencí konaných pravidelně ve Vysokém Mýtě pod vedením Dr. Radima Urbánka.  Tyto sborníky si můžete zdarma stáhnout na adrese: http://vodnimlyny.cz/poznavame-mlyny/ke-stazeni

 

 

Větrné mlýnky s turbínou, TM v Brně, 2011, Doubek J.: Urbánek R.: Mlýnek K.

zde

Časová osa vývoje větrných mlýnů

zde