Jak jest zařízen dobrý špičák?
Zobrazit odpověď
Hrubší pískovcové kameny mají obrácenou ostrost křesu, která těžce propouští obilí a ošpicuje je.
Co uděláme po ukončení mletí?
Zobrazit odpověď
Otevřeme vysévače, necháme je provětrati, prohlédneme plátna, nejsou-li poškozena, eventuelně zalepíme.
Jak dopravujeme obilí z dolejší části do části hořejší?
Zobrazit odpověď
Výtahem.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Jak skladujeme obilí?
Zobrazit odpověď
V suchu, chladnu, v silu neb hrádi a též v pytlích v hranicích.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Prameny k poznávání větrných mlýnů

Texty v kapitole "Prameny k poznávání mlýnů" napsala Mgr. Hana Klimešová pro knihu Dílo mlynářů a sekerníků v Čechách II. a tento text laskavě poskytla a povolila úpravy pro potřebu větrných mlýnů. Na text se vztahují veškerá autorská práva a nesmí být kopírován ke komerčním účelům.

Další informace o možných pramenech najdete na stránkách www.vodnimlyny.cz v kapitole poznáváme vodní mlýny.