Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Jaký křes je nejlepší a nejsprávnější?
Zobrazit odpověď
Křes paprskovitý, poněvadž stejnosměrným rozdělením i větrníků dopravuje melivo stejnoměrně na mlecí plochu a jest možné účelné zpracování.
Jak musí ležet spodní kaámen?
Zobrazit odpověď
Přesně do vodováhy.
Z čeho pozůstává zařízení koukolníku?
Zobrazit odpověď
Kolem pevné osy otáči se cylindr ze zinkové plechu, uvnitř s vytlačenými nebo frésovanými důlky. Na pevné ose jest umístěn sběrač kulovatin. Rotací obilí uvnitř dostanou se kulovatiny do důlků, těmi vyneseny padají do sběrače, kde je šnek dopravuje ven.
Co následuje po hlavním čištění?
Zobrazit odpověď
Koukolník, loupačka (nebo špičák).
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

18am28Europe/Prague.f2021Thu, 18 Feb 2021 06:46:38 +010002am28 / Čechy jsou kompletní

Podařilo se mi na stránky vložit všechny nedochované větrné mlýny v Čechách o kterých vím. Takže na území Čech máme zadáno vše. Ale možná ještě najdeme další.
Návod: všechny české větrný mlýny si lze vyfiltrovat, když ve filtru do kolonky Katalogové číslo napíšete P . Všechny mlýny, které jsme našli a nejsou v publikaci Pokorného si vyfiltrujete zadáním P - . Jednotlivé mlýny lze v databázi vyhledat i tak uvedeným katalogovým číslem např. P – 25  dle seznamu uloženého v sekci Seznam zaniklých větrných mlýnů a čerpadel.


Celkem je v Čechách zadaných 228 lokalit, z toho 13 dle Pokorného a 36 nově nalezených.


Pozn: Někdy je pro správnou funkci filtru ještě určit v dotazu Řadit dle, zda chcete řazení podle okresů nebo typu stavby.