Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co se dělá, když se odstraňuje omílka?
Zobrazit odpověď
Očístíme věnec za lubem a prsa, vyndáme příklopku, očistíme vše a přitáhneme klíny v kuželici, dáme nový lůj a konopí do otvorů. Přiklopku zase upevníme a dáme novou omítku.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Které číslo mylnářského hedvábí se používá při moukách?
Zobrazit odpověď
Čísla 9, 10, 11, 12, 13.
Jaká síla jest zapotřebí u loupaček?
Zobrazit odpověď
3 - 9,9 HP, podle délky a průměru křídlence v loupačce.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Medonosy | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaMedonosy
Nové Osinalice
277 21
OkresMělník
P - 5
Medonosy
GPS50° 28' 40.4''
14° 30' 7.4''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
500 m JVJ od středu obce
Zaniklý
před 1764
Větrný mlýn Medonosy

Mlýn je znám jen na mapě I. vojenského mapování


Mlýn je vyobrazen na
  • I. vojenské mapování - josefské (1764 - 68)
  • Neexistuje
    Německý
    Dřevěná
    Technologické vybavení

    Historické mapy