Jaké hlavní způsoby mletí v mlynářství známe?
Zobrazit odpověď
Vysoké, polovysoké a ploché mletí.
Které přísady se často vyskytují v obilí?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky, česnek, koukol a vikev mimo jiné plevely.
Jakou mají větrníky (remiše) formu a jsou stejně hluboké?
Zobrazit odpověď
Mají formu zubu pily v příčném řezu a na spodku se dělají trochu mělčí.
Jak se nazývá ložisko ve spodku?
Zobrazit odpověď
Kuželice.
Na jaké jakosti je rozděleno mlynářské hedvábí?
Zobrazit odpověď
Na tři jakosti. Prima a jednokřížkové se používá na menší a střední cylindry, dvou a tříkřížkové na rovinné vysévače, odstředivé cylindry a též hranolové cylindry velkých průměrů. Kruičné se používá na vysévače reformy a savky.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Contact

ing. Jan Doubek
Býkovice 18
Býkovice, 67971 pošta Lysice

+420727896058

Bankovní spojení

670100-2201551756/6210

Write to us

Kontaktní osoby

ing. Jan Doubek
předseda sekce Větrné mlýny při Technickém muzeu v Brně
T +420 727 896 058