Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Co se stává, když se mele za horka?
Zobrazit odpověď
Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. příliš teplé mletí škodí.
Jakou hmotou se vylévají kypřice a kuželice?
Zobrazit odpověď
Ledkem neb sírou, nikdy ne olovem.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jak jest zařízen dobrý špičák?
Zobrazit odpověď
Hrubší pískovcové kameny mají obrácenou ostrost křesu, která těžce propouští obilí a ošpicuje je.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Křinec | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaKřinec
vrch Chotuc
289 33
OkresNymburk
P - 3
Křinec
GPS50° 16' 2.3''
15° 7' 26.2''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
na svahu kopce Chotuc
Zaniklý
Větrný mlýn Křinec

lit: osobní fond Stifter: Křivec, rkp str. 270, SOkA Nymburk

Větrný mlýn býval na Viniční hoře.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení