Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Jak seřídíme kámen?
Zobrazit odpověď
Pravítkem a barvou, přesvědčíme se, je-li rovný a kde víc opisuje barvu, oklepeme ta místa pemrlicí, až kámen srovnáme. Prsa musí býti vybrána, též remiše.
Z čeho pozůstává strojní zařízení pro hlavní čištění obilí?
Zobrazit odpověď
Z taráru, automatické váhy, magnetu, koukolníku, loupačky (špičáku), někdy i mačkací stolice a klíčového cylindru.
Jaký průměr mají míti válce?
Zobrazit odpověď
Pro ploché mletí mají míti válce průměr 30 cm, pro vysoké mletí pak 22 cm. Užívá se však i jiných přibližných rozměrů.
Jak má vypadati dobré obilí?
Zobrazit odpověď
Musí být zdravé, suché, čisté, plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Křinec | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaKřinec
vrch Chotuc
289 33
OkresNymburk
P - 3
Křinec
GPS50° 16' 2.3''
15° 7' 26.2''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
na svahu kopce Chotuc
Zaniklý
Větrný mlýn Křinec

lit: osobní fond Stifter: Křivec, rkp str. 270, SOkA Nymburk

Větrný mlýn býval na Viniční hoře.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení