Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co dělá mlynář po uplynutí doby učení?
Zobrazit odpověď
Nechá složiti svého vyučence zkoušku tovaryšskou a to teoretickou, případně zkoušku praktickou, v jiném mlýně, po čtyři týdny tvající.
Jak musí být zařízeny vysévače, které slouží jak pro žito, tak i pro pšenici?
Zobrazit odpověď
Tak, aby se daly rámy vyměniti. Jinak bývají rámy pevné, což v mnohém případě nevyhovuje.
Kolik HP spotřebuje kámen?
Zobrazit odpověď
3,5 až 6 HP podle velikosti průměru.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Dymokury | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaDymokury

289 01
OkresNymburk
P - 1
Dymokury
GPS50° 14' 55.4''
15° 12' 18.7''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
někde na katastru
Zaniklý
Větrný mlýn Dymokury

Lit: VM a větrné motory na okrese Nymburk
Při městečku býval větrný mlýn, chmelnice a vinice (PskoIII/I s. 113)


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení