Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co docilujeme špičákem?
Zobrazit odpověď
Zbavujeme obilí špiček a částečně též klíčků.
Co je zapotřebí, když mlynář přijme učně?
Zobrazit odpověď
Uzavření smlouvy.
Jakou mají větrníky (remiše) formu a jsou stejně hluboké?
Zobrazit odpověď
Mají formu zubu pily v příčném řezu a na spodku se dělají trochu mělčí.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Holice | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaHolice
Pardubická ul.
534 01
OkresPardubice
P - 29
Holice v Čechách
GPS50° 4' 4.4''
15° 58' 43.4''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
500 m JZJ od kostela sv. Martina
Zaniklý
před 1834
po 1880
Větrný mlýn Holice

Pokorný tento mlýn nezná.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení

Historické mapy