Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co děláme po naostření kamenů?
Zobrazit odpověď
Kámen vylehčíme, seřídíme za běhu, pak přisložíme a přesvědčíme se, jestli běží bezvadně.
Kolik obrátek udělá špičák o průměru 85 cm?
Zobrazit odpověď
290 - 80 = 205 obrátek v min.
Co napomáhá rozemílání a dopravě meliva?
Zobrazit odpověď
Rotace kamenů.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Práskačka | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaPráskačka
Sedlice
503 03
OkresHradec Králové
P - 26
Sedlice u Hradce Králové
GPS50° 9' 20.8''
15° 43' 12.2''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
700 m SZ od středu obce
Zaniklý
před 1850
Větrný mlýn Práskačka

Jediná informace o mlýně je z mapy království českého z roku 1850


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení

Historické mapy