Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Jak seřídíme kámen?
Zobrazit odpověď
Pravítkem a barvou, přesvědčíme se, je-li rovný a kde víc opisuje barvu, oklepeme ta místa pemrlicí, až kámen srovnáme. Prsa musí býti vybrána, též remiše.
Které číslo mylnářského hedvábí se používá při moukách?
Zobrazit odpověď
Čísla 9, 10, 11, 12, 13.
Kde musí mlynář svého učně přihlásit?
Zobrazit odpověď
U mlynářského společenstva, u obce, u nemocenské a úrazové pojišťovny a v pokračovací škole.
Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

25.03.2017 / Libavá - nově přístupný mlýn

 

Ve větrném mlýne v Městě Libavá je umístěna expozice zajímavých předmětů z vojenského prosotru Libavá. Navíc jsou zde vidět i zbytky technologického vybavení mlýna - svislá kovová hřídel a paleční kolo. Mlýn i expozici spravuje Okrašlovací spolek Lubavia.

Návštěvy si můžete předem domluvit u pana Jána Hňátka, bydlí rovněž ve Městě Libavá, jeho mob: 734 747 386