Jaký je rozdíl mezi mletím na vysoko, polovysoko a na plocho?
Zobrazit odpověď
Při vysokém mletí se mele do krupic, polovysoké mletí je do krupic a mouky a ploché mletí je na mouku.
Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Jaký křes je nejlepší a nejsprávnější?
Zobrazit odpověď
Křes paprskovitý, poněvadž stejnosměrným rozdělením i větrníků dopravuje melivo stejnoměrně na mlecí plochu a jest možné účelné zpracování.
Jak leží větrníky přes sebe?
Zobrazit odpověď
Křížem přes sebe.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Pozořice | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaPozořice

664 07
OkresBrno-venkov
B 437
Pozořice
GPS49° 12' 38.6''
16° 47' 51.0''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
500 m SV od zámku
Zaniklý
před 1880
Větrný mlýn Pozořice

Burian: Větrný mlýn asi 500m sv. od obce, na svahu přivráceném k j. Doložen roku 1880.
Spec. mapa Brünn 9-XV, 1880.- Burian, ČE 1958, 313
--
Mlýn je na mapě 3. voj. map.


Německý
Technologické vybavení

Historické mapy