Proč běží válce od sebe a jak dochází k šrotování a mletí?
Zobrazit odpověď
Válce musí běžeti do sebe proto, aby křížením rýh docílilo se řezání a mletí obilí a jeho vtahování mezi válce.
Jaký je postup při vysokém a polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Šrotování, třídění a čištění krupičných směsí, luštění a vymílání těchto na hrubou a hladkou mouku.
Které přísady se často vyskytují v obilí?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky, česnek, koukol a vikev mimo jiné plevely.
Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Pozořice | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaPozořice

664 07
OkresBrno-venkov
B 437
Pozořice
GPS49° 12' 38.6''
16° 47' 51.0''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
500 m SV od zámku
Zaniklý
před 1880
Větrný mlýn Pozořice

Burian: Větrný mlýn asi 500m sv. od obce, na svahu přivráceném k j. Doložen roku 1880.
Spec. mapa Brünn 9-XV, 1880.- Burian, ČE 1958, 313
--
Mlýn je na mapě 3. voj. map.


Německý
Technologické vybavení

Historické mapy