Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co děláme po naostření kamenů?
Zobrazit odpověď
Kámen vylehčíme, seřídíme za běhu, pak přisložíme a přesvědčíme se, jestli běží bezvadně.
V jaké poloze jsou válce?
Zobrazit odpověď
Přesně vodorovně.
Co uděláme po ukončení mletí?
Zobrazit odpověď
Otevřeme vysévače, necháme je provětrati, prohlédneme plátna, nejsou-li poškozena, eventuelně zalepíme.
Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Návsí | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaNávsí
Návsí 302
739 92
OkresFrýdek-Místek
mlýnek 17 a
Návsí
GPS49° 35' 23.6''
18° 44' 7.7''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt s kompletní technologií
1,2 km Z od nádraží Návsí
Nepřístupný
Větrný mlýn Návsí

mlýnek byl novým majitelem po roce 2000 opraven s je kompletní


Dochován bez nežádoucích přestaveb
Mlýnek s turbínou
Dřevěná
Informace zpracované a platné k 23.11.2018.
  • Existující poloumělecké složení (Počet: 1)
  • Technologické vybavení
  • celé mlecí složení
  • lub
  • mlecí kámen
    • pískovcový kámen (Počet: )
  • násypný koš
  • natáčení perutí (Jak se natáčí: )
  • svislá hřídel (Kovová)
  • větrná turbína (turbína typ Eclipse – Kunz)