Jak se vede zrno neb šrot do mlecí plochy?
Zobrazit odpověď
Tím, že jest přiváděno zrno neb šrot do středu kamene.
Jaký je postup při vysokém a polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Šrotování, třídění a čištění krupičných směsí, luštění a vymílání těchto na hrubou a hladkou mouku.
Jak se nazývá střed mlýnského kamene kolem středu otáčení?
Zobrazit odpověď
Srdce nebo prsa.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Které přísady se často vyskytují v obilí?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky, česnek, koukol a vikev mimo jiné plevely.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

12am31Europe/Prague.f2020Mon, 12 Oct 2020 11:52:03 +020010am31 / kniha Co roztáčel vítr

Vážení přátelé větrných mlýnů. V záři vyšla kniha  s titulem "Co roztáčel vítr" a podtitulem Historie a současnost větrných mlýnů, mlýnků a čerpadel".

Informace a objednávky jsou možné  na doubek.mlyny@vetrnemlyny.info.   

Autoři:

Doubek Jan, Koč Břetislav, Urbánek Radim: Co roztáčel vítr


Cena: asi 365,- Kč plus poštovné. 
ISBN: 978-80-87542-30-9
Další informace: 1. vydání, formát B5, vazba V2 (lepená), 340 stran, cca 500 černobílých obrázků, 2 přílohy
Popis: Historie a současnost větrných mlýnů, mlýnků a čerpadel v České republice