Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co se používá k mletí na plocho?
Zobrazit odpověď
Žitná stolice.
Jaká síla jest zapotřebí u loupaček?
Zobrazit odpověď
3 - 9,9 HP, podle délky a průměru křídlence v loupačce.
Kolik druhů mlýnských kamenů známe?
Zobrazit odpověď
Francouzský, umělý a pískovcový.
Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

31pm31Europe/Prague.f2018Thu, 31 May 2018 21:09:26 +020005pm31 / Základ mlýna v Borovnici už stojí!

Dne 30. 5. 2018 byl panem Františkem Mikyškou postaven základ větrného mlýna v Borovnici. Začíná se tak naplňovat 15 leté úsilí Jirky Chvojky o návrat větrného mlýna do obce. Už je přislíbena dotace na dokončení stavby v příštím roce.

Blahopřejeme.