Jaké hlavní způsoby mletí v mlynářství známe?
Zobrazit odpověď
Vysoké, polovysoké a ploché mletí.
Jakou mají větrníky (remiše) formu a jsou stejně hluboké?
Zobrazit odpověď
Mají formu zubu pily v příčném řezu a na spodku se dělají trochu mělčí.
Jak se vede zrno neb šrot do mlecí plochy?
Zobrazit odpověď
Tím, že jest přiváděno zrno neb šrot do středu kamene.
Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Dobruška | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaDobruška
Opočenská 92
518 01
OkresRychnov nad Kněžnou
Dobruška
GPS50° 16' 58.7''
16° 9' 1.9''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
15 km jz od centra města
Zaniklý
asi 1811
po 1848
Větrný mlýn Dobruška

1811 Josefu Čížkovi povolena stavba větrného mlýna, kterým by kompenzoval nedostatek vody na jeho vodním mlýně. Stál na kopci za mlýnem u polní cesty, fungoval ještě v roce 1848.



Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení