Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
K čemu slouží teoretická učňovská zkouška?
Zobrazit odpověď
K tomu, aby učeň prokázal, jsou-li vědomosti, které v učení nabyl, dostatečné.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Kolik obrátek dělá válec žitné stolice při průměru 30 cm.
Zobrazit odpověď
290 - 30 = 260 obrátek za min.
Které špatné druhy obilí se často vyskytují?
Zobrazit odpověď
Vlhké, stuchlé, vzrostlé, spařené, nedozrálé, plesnivé a též od pilousů vyžrané.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Chřášťany | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaChřášťany
Na Větroni
270 01
OkresRakovník
Chrášťany u Rakovníka
GPS50° 8' 15.1''
13° 40' 26.3''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
1,1 km jv od středu obce
Zaniklý
Větrný mlýn Chřášťany

Za hřbitovem, jak už nahoře psáno, jde stará cesta do Jam. U této cesty asi dvacet kroků stával kdysi větrný mlýn. V mapě a listech parcelních je záznam „Na Větrníku“, to znamená, že větrný mlýn tu někdy stával. Až dodnes se udržela pověst, že tam na tom vršíku stál „větrák“. Žádné záznamy nám o něm nezůstaly, než humorná pověst: vypravuje o mlýně – o panu otci ze mlýna, o jeho stárkovi a o židu Isákovi a jeho koze.
zdroj: Pamětní kniha obce Chrášťany, Díl I. (1923-1939), Gregor Václav, prvý kronikář, rolník čp. 81


Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení