Z čeho pozůstává obilní zrno?
Zobrazit odpověď
Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
Co následuje po hlavním čištění?
Zobrazit odpověď
Koukolník, loupačka (nebo špičák).
Jaký je postup při vysokém a polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Šrotování, třídění a čištění krupičných směsí, luštění a vymílání těchto na hrubou a hladkou mouku.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co poskytuje mlynář svému učni?
Zobrazit odpověď
Byt, celé zaopatření a nějaký peněžitý příspěvek.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Praha Břevnov | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaPraha Břevnov
Na Větrníku
162 00
OkresHlavní město Praha
P 113
Břevnov
GPS50° 5' 17.9''
14° 21' 5.8''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
500 SZ od kláštera
Zaniklý
před 1840
asi 1912
Větrný mlýn Praha Břevnov

Kruhový vyšší a hodně štíhlý větrný mlýn staál nedaleko zděného mlýna patřícího k Břevnovskému kláštěru. Měl jako jeden v mála mlýnů u nás šest perutí.


Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení

Obrazy

Historické fotografie a pohlednice