Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Proč běží válce od sebe a jak dochází k šrotování a mletí?
Zobrazit odpověď
Válce musí běžeti do sebe proto, aby křížením rýh docílilo se řezání a mletí obilí a jeho vtahování mezi válce.
K čemu slouží hladké a porculánové válce?
Zobrazit odpověď
K luštění a vymílání krupic.
Jaké rozměry průměrů mají hladké a porculánové válce?
Zobrazit odpověď
Hladké a porculánové válce mají průměr 25 - 35 cm.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Havířov | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaHavířov
Formanská 1410/10
736 01
OkresKarviná
mlýnek 42
Havířov-město
GPS49° 46' 29.5''
18° 24' 53.3''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt s částí technologie
1,2 km JZ od náměstí v Havířově
Nepřístupný
asi 1920
Větrný mlýn Havířov

Z větrného mlýnka se dochaval jen příhradový stožát s větrnou turbínou s 12 lopatkami o průměru 3 m. Z technologie, původně umístěné v přilehlé hospodářské budově se nic nedochovalo.


Zřícenina
Mlýnek s turbínou
Kovová
Informace zpracované a platné k 17.01.2017.
  • Zcela bez technologie aj.
  • Technologické vybavení
  • mlecí kámen
    • pískovcový kámen (Počet: 1)
  • příhradový stožár
  • svislá hřídel (Kovová)
  • větrná turbína (turbína typ Eclipse – řemeslná)
  • Základní obrázky

    Současné fotografie - technologické vybavení