Co se používá k mletí na plocho?
Zobrazit odpověď
Žitná stolice.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Z čeho pozůstává výtah?
Zobrazit odpověď
Z hlavy náběhu, popruhu, plechových naběráků a dřevěných rour.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Mají mačkací válce stejnou rychlost?
Zobrazit odpověď
Ano, a nejvýše rozdílem jednoho zubu v kole.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

14.08.2016 / Oprava větrného mlýna ve Velkých Těšanech

 Na větrném mlýně ve Velkých Těšanech (Národní kulturní památka) začala tento měsíc rozsáhlá obnova objektu rozplánovaná do tří let. Náklady jsou odhadnuty  1,9 mil. Kč.