Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co poskytuje mlynář svému učni?
Zobrazit odpověď
Byt, celé zaopatření a nějaký peněžitý příspěvek.
Z čeho pozůstává strojní zařízení pro hlavní čištění obilí?
Zobrazit odpověď
Z taráru se síty a aspirací neb hrudkového vysévače s větrákem. V obojím případě zbavíme obilí prachu, drobných semínek, písku a výskoku.
Jak seřídíme kámen?
Zobrazit odpověď
Pravítkem a barvou, přesvědčíme se, je-li rovný a kde víc opisuje barvu, oklepeme ta místa pemrlicí, až kámen srovnáme. Prsa musí býti vybrána, též remiše.
Jak jsou větrníky dělány?
Zobrazit odpověď
Od středu kamene kruhově ve směru otáčení: jsou také i rovné.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:
Červků větřák, větřák vznikl před r. 1876 – okolo 1910 byl rozebrán a odvezen
Nejstarším doloženým nájemcem mlýna je František Jakubec, který bydlel s rodinou na gruntů Králů č.p. 13. Později odešel na vodní mlýn na Odře a v roce 1894 pro peníze zabit.
Mlýn se jmenuje podle jeho majitele Františka Červka, který z počátku mlýn pronajímal. Před první světovou válkou mlýn prodal a odjel do Ameriky.
Snímek tohoto mlýna se nedochoval.