Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co následuje po hlavním čištění?
Zobrazit odpověď
Koukolník, loupačka (nebo špičák).
Jaký je postup při vysokém a polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Šrotování, třídění a čištění krupičných směsí, luštění a vymílání těchto na hrubou a hladkou mouku.
Z čeho pozůstává zkouška tovaryšská?
Zobrazit odpověď
Ze zkoušky teoretické a ze zkoušky praktické.
Co se používá k mletí na plocho?
Zobrazit odpověď
Žitná stolice.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Chomutov | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaChomutov

430 01
OkresChomutov
P 236
Chomutov I
GPS50° 27' 4.2''
13° 24' 29.8''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
1,3 km JZ od OÚ
Zaniklý
před 1841
po 1855
Větrný mlýn Chomutov

Pokorný:
V 1. polovině 19. století připomíná se (453) větrný mlýn na Chomutovském panství. Zpráva se vztahuje s největší pravděpodobností přímo na katastr královského města Chomutova, kde jižně od města nacházíme polní trať Windmühle (454).
(453) SÚA, ČG, Publikace 1841 – 1855, fascikl 37/1/48, č. 73237.
(454)GÚ – ÚAGK, SK, OM, i.č. 2567, Chomutov.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení

Historické mapy