Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Čím povstává klíčení dozrálého obilí?
Zobrazit odpověď
Deštěm během sklizně.
Jak musí ležet spodní kaámen?
Zobrazit odpověď
Přesně do vodováhy.
Co se dociluje tím, že větrníky leží křížem přes sebe?
Zobrazit odpověď
Produkty určené k mletí dostávají se na mlecí plochu, jsou rozemílány a současně dopravovány na vnější obvod kamene.
Jaký mají sklon rýhy na válcích vzhledem ke své ose?
Zobrazit odpověď
U pšeničných 10-12%, u žitných 14-16%.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

12pm30Europe/Prague.f2019Tue, 12 Nov 2019 20:58:49 +010011pm30 / Nový větrný mlýn v Borovnici

Vážení přátelé,

navštívil jsem včera stavbu mlýna v Borovnici a nemohu než se s Vámi podělit o zážitky. Je úžasné, jak se Jirkovi Chvojkovi po cca 17 letech neúnavného úsilí podařilo prosadit stavbu větrného mlýna.
Všechna čest jeho neutuchajícímu úsilí. V květnu bude mlýn slavnostně otevřen a já pevně doufám, že se tam s Vámi setkám. Bude to zároveň výroční zasedání sekce. Důležitější událost bychom si nemohli vybrat.

Pozn. Kormě firem uvedených na plakátku se na stavbě ještě podílí: stavební firma Josef Junek (vybaveni staveniště a lešení), Dřevostavby Pavel Písek, A+M Borovnička - pomáhá při převozu materiálu.