Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Jak skladujeme obilí?
Zobrazit odpověď
V suchu, chladnu, v silu neb hrádi a též v pytlích v hranicích.
Jak má vypadati dobré obilí?
Zobrazit odpověď
Musí být zdravé, suché, čisté, plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Co se stává, když se mele za horka?
Zobrazit odpověď
Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. příliš teplé mletí škodí.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Brodek u Konice | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaBrodek u Konice
Dešná
798 46
OkresProstějov
B 80
Dešná
GPS49° 32' 49.8''
16° 50' 60.0''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
350 m sv od kaple
Zaniklý
před 1837
před 1876
Větrný mlýn Brodek u Konice

Mlýn je zaznamenán na apách olomoucka 1845 a 1837. Je zakreslen i na mapě II. vojenského mapování. Více o něm nevíme.


Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení

Historické mapy