Které špatné druhy obilí se často vyskytují?
Zobrazit odpověď
Vlhké, stuchlé, vzrostlé, spařené, nedozrálé, plesnivé a též od pilousů vyžrané.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Co dělá mlynář po uplynutí doby učení?
Zobrazit odpověď
Nechá složiti svého vyučence zkoušku tovaryšskou a to teoretickou, případně zkoušku praktickou, v jiném mlýně, po čtyři týdny tvající.
Jak se vede zrno neb šrot do mlecí plochy?
Zobrazit odpověď
Tím, že jest přiváděno zrno neb šrot do středu kamene.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Sirákov | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaSirákov

592 12
OkresŽďár nad Sázavou
B -
Sirákov
GPS49° 30' 20.5''
15° 49' 13.6''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
300 m na V od kostela
Zaniklý
před 1710
Větrný mlýn Sirákov

Mlýn je zobrazen pouze na kresbě v roce 1710.


Německý
Technologické vybavení

Obrazy