Jaký je postup při vysokém a polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Šrotování, třídění a čištění krupičných směsí, luštění a vymílání těchto na hrubou a hladkou mouku.
Jak se vede zrno neb šrot do mlecí plochy?
Zobrazit odpověď
Tím, že jest přiváděno zrno neb šrot do středu kamene.
Běží oba válce šrotovky a žitné stejně rychle?
Zobrazit odpověď
Ne. Jeden válec běží rychle, přdstihuje válec druhý. Předstih šrotovky jest 1:2 - 1:2,5, u žitné 1:3.
Které špatné druhy obilí se často vyskytují?
Zobrazit odpověď
Vlhké, stuchlé, vzrostlé, spařené, nedozrálé, plesnivé a též od pilousů vyžrané.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Křižany | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaKřižany

463 53
OkresLiberec
P - 34
Křižany
GPS50° 44' 15.6''
14° 52' 39.7''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
1,8 km Z od OU
Zaniklý
před 1850
Větrný mlýn Křižany

Známa je pouze značka na mapě II. vojenského mapování.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení

Historické mapy