Co se používá k mletí na plocho?
Zobrazit odpověď
Žitná stolice.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co se stává, když se mele za horka?
Zobrazit odpověď
Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. příliš teplé mletí škodí.
Jaký mají sklon rýhy na válcích vzhledem ke své ose?
Zobrazit odpověď
U pšeničných 10-12%, u žitných 14-16%.
Z čeho pozůstává strojní zařízení pro hlavní čištění obilí?
Zobrazit odpověď
Z taráru, automatické váhy, magnetu, koukolníku, loupačky (špičáku), někdy i mačkací stolice a klíčového cylindru.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Křižany | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaKřižany

463 53
OkresLiberec
P - 34
Křižany
GPS50° 44' 15.6''
14° 52' 39.7''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
1,8 km Z od OU
Zaniklý
před 1850
Větrný mlýn Křižany

Známa je pouze značka na mapě II. vojenského mapování.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení

Historické mapy