Co se používá k mletí na plocho?
Zobrazit odpověď
Žitná stolice.
Které špatné druhy obilí se často vyskytují?
Zobrazit odpověď
Vlhké, stuchlé, vzrostlé, spařené, nedozrálé, plesnivé a též od pilousů vyžrané.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Co to znamená, že melivo musí mít hmat?
Zobrazit odpověď
Hmat poznáme podle krupičnatosti a jemnosti.
Čeho docilujeme loupačkou?
Zobrazit odpověď
Loupačka odstraňuje s obilí dřevitou slupku, klíčky a vousky.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Chroustov | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaChroustov

289 03
OkresNymburk
P - 2
Chroustov
GPS50° 17' 11.2''
15° 20' 47.6''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
někde na katastru
Zaniklý
Větrný mlýn Chroustov

Lit: VM a větrné motory na okrese Nymburk
Pomístní názvy Na Větráku, Na Mlýnku, Na Křídle indikují, že v okolí Chroustova stával kdysi větrný mlýn ..


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení