Jak má vypadati dobré obilí?
Zobrazit odpověď
Musí být zdravé, suché, čisté, plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Jaký je rozdíl mezi mletím na vysoko, polovysoko a na plocho?
Zobrazit odpověď
Při vysokém mletí se mele do krupic, polovysoké mletí je do krupic a mouky a ploché mletí je na mouku.
Kolik druhů mlýnských kamenů známe?
Zobrazit odpověď
Francouzský, umělý a pískovcový.
Které přísady v obilí jsou pro mlynáře škodlivé?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky poškozují mlynáře na váze, vikev a koukol barví mouku do šeda, česnek zamazává válce a kámen.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Spálov | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaSpálov
mlýn Tylů -
742 37
OkresNový Jičín
Spálov
GPS49° 42' 19.4''
17° 42' 38.3''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
700 m V od středu obce
Nepřístupný
asi 1885
Větrný mlýn Spálov

Týlů větřák, větřák zřejmě vznikl v roce 1883 a zanikl okolo roku 1900
Rod Týlů přišel na grunt č.p. 13 v roce 1883. Byl to starý mlynářský rod, který přišel na Spálov v roce 1795.
Mlýn stával zřejmě jen krátkou dobu, proto není zachycen na katastrálních mapách. Pracoval pouze pro potřebu majitelovi selské usedlosti a podle pamětníků na tzv. „Týlových ščetkách“.


Historie obecně

Zanikl okolo roku 1900

Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení