Které přísady se často vyskytují v obilí?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky, česnek, koukol a vikev mimo jiné plevely.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jak musí ležet spodní kaámen?
Zobrazit odpověď
Přesně do vodováhy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Spálov | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaSpálov
mlýn Tylů -
742 37
OkresNový Jičín
Spálov
GPS49° 42' 19.4''
17° 42' 38.3''
Mapová značkaNěmecký / Zaniklý objekt, památník
700 m V od středu obce
Nepřístupný
asi 1885
Větrný mlýn Spálov

Týlů větřák, větřák zřejmě vznikl v roce 1883 a zanikl okolo roku 1900
Rod Týlů přišel na grunt č.p. 13 v roce 1883. Byl to starý mlynářský rod, který přišel na Spálov v roce 1795.
Mlýn stával zřejmě jen krátkou dobu, proto není zachycen na katastrálních mapách. Pracoval pouze pro potřebu majitelovi selské usedlosti a podle pamětníků na tzv. „Týlových ščetkách“.


Historie obecně

Zanikl okolo roku 1900

Neexistuje
Německý
Dřevěná
Technologické vybavení