Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Kolik šrotů se musí opakovat při plochém mletí a kolik při vysokém nebo polovisokém?
Zobrazit odpověď
Při plochém mletí se dělá 8-9 šrotů, při vyskokém a polovysokém 4-7 šrotů, dříve i více.
Jaké rozměry mají tyto větrníky? (V jaké oblasti kamene jsou?)
Zobrazit odpověď
Začínají asi 8 cm od střčdu kamenů, nebo jen v mlecí ploše.
Jaký je postup při vysokém a polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Šrotování, třídění a čištění krupičných směsí, luštění a vymílání těchto na hrubou a hladkou mouku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Verneřice | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaVerneřice

407 25
OkresDěčín
P 244
Verneřice
GPS50° 39' 40.7''
14° 18' 5.4''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
panství Verneřice, poloha neznámá, prozatímně v centru obce
Zaniklý
před 1814
Větrný mlýn Verneřice

Pokorný:
Nemůžeme zatím stanovit polohu větrného mlýna, který je uveden v seznamu mlýnů k roku 1814 (452) na panství Verneřice. Proto značku větrného mlýna zatím umisťujeme k obci Verneřice.
(452) SÚA, ČG, Publikace 1841 – 1855, fascikl 37/1/48, č. 73237.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení