Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Kolik obrátek udělá rychloběžný válec u šrotovky?
Zobrazit odpověď
Průměr v cm a pošet otáček musí dát v součtu vždy číslo 320.
Jak musí ležet spodní kaámen?
Zobrazit odpověď
Přesně do vodováhy.
Kolik druhů mlýnských kamenů známe?
Zobrazit odpověď
Francouzský, umělý a pískovcový.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

01pm31Europe/Prague.f2022Mon, 01 Aug 2022 12:58:37 +020008pm31 / Větrné mlýny na Slovensku

Zajímavý rozhlasový pořad o větrných mlýnech na Slennsku najdete na odkazu:

https://skrsi.rtvs.sk/projekty/298129/dedicstvo-mlynov-veterny-mlyn-v-holici