Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co se dociluje na mačkací stolici?
Zobrazit odpověď
Uvolňuje žlábek následkem prasknutí zrna a tím odstraňuje nečistotu ze žlábku.
Co se dociluje tím, že větrníky leží křížem přes sebe?
Zobrazit odpověď
Produkty určené k mletí dostávají se na mlecí plochu, jsou rozemílány a současně dopravovány na vnější obvod kamene.
Co se používá ke šrotování pšenice?
Zobrazit odpověď
Šrotová stolice.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

10pm31Europe/Prague.f2021Fri, 10 Dec 2021 20:14:39 +010012pm31 / Raabův mlýn v Hlavnici

U mlýna v Hlavnici, který už dlouhé roky chátrá, se blízka na lepší časy. Příští rok by se konečně mělo začít s jeho opravou. Bylo získáno Závazné stanovisko, našel se tesař ochotný se toho ujmout a v lednu bude podána žádost na NPÚ o dotaci z Havarijního fondu. V prvním kole půjde o zajištění stavby, kompletní výměnu opláštění a střešní krytiny.

Potom nastane oprava technologického zařízení.