Z čeho pozůstává sloupka obilního zrna?
Zobrazit odpověď
Z dřevitých vláken a semenné pokožky.
Jak skladujeme obilí?
Zobrazit odpověď
V suchu, chladnu, v silu neb hrádi a též v pytlích v hranicích.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

10pm31Europe/Prague.f2021Fri, 10 Dec 2021 20:14:39 +010012pm31 / Raabův mlýn v Hlavnici

U mlýna v Hlavnici, který už dlouhé roky chátrá, se blízka na lepší časy. Příští rok by se konečně mělo začít s jeho opravou. Bylo získáno Závazné stanovisko, našel se tesař ochotný se toho ujmout a v lednu bude podána žádost na NPÚ o dotaci z Havarijního fondu. V prvním kole půjde o zajištění stavby, kompletní výměnu opláštění a střešní krytiny.

Potom nastane oprava technologického zařízení.