Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Jak jest zařízen dobrý špičák?
Zobrazit odpověď
Hrubší pískovcové kameny mají obrácenou ostrost křesu, která těžce propouští obilí a ošpicuje je.
Co následuje po hlavním čištění?
Zobrazit odpověď
Koukolník, loupačka (nebo špičák).
Jaký je rozdíl mezi mletím na vysoko, polovysoko a na plocho?
Zobrazit odpověď
Při vysokém mletí se mele do krupic, polovysoké mletí je do krupic a mouky a ploché mletí je na mouku.
Jaký je postup při vysokém a polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Šrotování, třídění a čištění krupičných směsí, luštění a vymílání těchto na hrubou a hladkou mouku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Ochoz u Brna | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaOchoz u Brna

664 02
OkresBrno-venkov
Ochoz u Brna
GPS49° 14' 54.5''
16° 43' 46.1''
Mapová značkaHolandský / Zaniklý objekt, památník
850 m JZ od OÚ
Zaniklý
po 1897
Větrný mlýn Ochoz u Brna

Burian: Větrný mlýn holandský jz. od obce, vpravo od silnice do Brna, směrem ke Kánickému kopci, kóta 471. Existoval r. 1897.
Slavík, Brněnský okres, map. přil.- Starý, ČL 1927, 299.- Sdělení dr. J. Lunera.- Burian,ČE 1958, 313.
-----------
Do cesty větru se postavili mohutné lesy právě proto přestal mlýn pracovat.


Holandský
Technologické vybavení