Co se stává, když se mele za horka?
Zobrazit odpověď
Kameny se musí skřesati, jelikož pozbyly ostrosti, a aby remiše byly v pořádku. příliš teplé mletí škodí.
Co to znamená, že melivo musí mít hmat?
Zobrazit odpověď
Hmat poznáme podle krupičnatosti a jemnosti.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jaké přednosti mají rovinné vysévače?
Zobrazit odpověď
Spotřebují málo pohonné síly, dávají světlejší mouku. Tyto stroje mohou současně pracovati jako šrotový vysévač, třidiš krupic a jako vysévač mouky a dunstů.
Jaký je rozdíl mezi mletím na vysoko, polovysoko a na plocho?
Zobrazit odpověď
Při vysokém mletí se mele do krupic, polovysoké mletí je do krupic a mouky a ploché mletí je na mouku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Havířov | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaHavířov
Prostřední Suchá Hořánská ul.
735 64
OkresKarviná
42b
Prostřední Suchá
GPS49° 48' 11.5''
18° 27' 50.3''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt s kompletní technologií
36 m SV od evangelického kostela
Nepřístupný
Větrný mlýn Havířov

Stojí v zarostlé zahradě


Dochován bez nežádoucích přestaveb
Mlýnek s turbínou
Dřevěná
Technologické vybavení

Základní obrázky