Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co bývá při hlavním čištění?
Zobrazit odpověď
Automatická váha obilí a magnet, který odstraní železné částky z obilí.
Co uděláme po ukončení mletí?
Zobrazit odpověď
Otevřeme vysévače, necháme je provětrati, prohlédneme plátna, nejsou-li poškozena, eventuelně zalepíme.
Kdo zkouší učně u tovaryšské zkoušky?
Zobrazit odpověď
Ustanovený předseda zkušební komise, starosta společenstva a vyúční mlynář.
Které přísady se často vyskytují v obilí?
Zobrazit odpověď
Písek, kaménky, česnek, koukol a vikev mimo jiné plevely.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

18.04.2023 / Prohlídky větrného mlýna v Staré Vsi

Komentovaná zážitková prohlídka s mlynářem. Na prohlídce ochutnáte chleba z místní rodinné ekofarmy, vyzkoušíte si umlít mouku na rotačním mlýnku a setkáte se i se skřítkem Jeronýmem.
Sezóna 2023: 20. května, 3. června, 17. června, časy prohlídek 14:00 a 15:30. Další termíny sledujte na www.icko.kcbilovec.cz v sekci AKTUÁLNĚ.
Vstupné 100 Kč dospělí/ 50 Kč snížené.

Nutná předchozí rezervace termínu:
- na pokladně Turistického informačního centra Bílovec
- na telefonních číslech 778 425 431 nebo 556 412 266
- on-line nákup vstupenek na www. vstupenky.kcbilovec.cz
- kapacita prohlídky je 15 osob.