Jak se pozná kvalita obilí?
Zobrazit odpověď
Podle hektolitrové váhy a sice: Pšenice váží 76 - 82 kg hekr., žito váží 65 - 72 kg hekt.
Jaké hlavní způsoby mletí v mlynářství známe?
Zobrazit odpověď
Vysoké, polovysoké a ploché mletí.
Z čeho pozůstává obilní zrno?
Zobrazit odpověď
Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

22pm28Europe/Prague.f2018Thu, 22 Feb 2018 23:28:57 +010002pm28 / Aktualizace vzhledu stránek

Vážení návštěvníci těchto stránek. Po dvou letech provozu se mi nahromadilo mnoho námětů, jak tyto stránky zlepšit a hlavně udělat uživatelsky vstřícnější. je to ale jen můj pohled. Proto Vás chci požádat o náměty na zlepšení a připomínky ke stávajícímu. Předem děkuji za každý námět. Pomůžete tím udělat stránky příjemnější pro všechny.

Jan Doubek  doubek.mlyny@vetrnemlyny.info