Jaké druhy obilí rozenáváme?
Zobrazit odpověď
Pšenice, žito ječmen a oves.
K čemu slouží teoretická učňovská zkouška?
Zobrazit odpověď
K tomu, aby učeň prokázal, jsou-li vědomosti, které v učení nabyl, dostatečné.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Běží oba válce šrotovky a žitné stejně rychle?
Zobrazit odpověď
Ne. Jeden válec běží rychle, přdstihuje válec druhý. Předstih šrotovky jest 1:2 - 1:2,5, u žitné 1:3.
Co se dociluje na mačkací stolici?
Zobrazit odpověď
Uvolňuje žlábek následkem prasknutí zrna a tím odstraňuje nečistotu ze žlábku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

20pm31Europe/Prague.f2016Sat, 20 Aug 2016 17:13:19 +020008pm31 / Zkušební mletí ve skanzenu Vysoký Chlumec

Vážení přátelé,
před rokem jsme s Radimem Urbánkem a Rudou Šimkem mleli v Porčově mlýně v Býkovicích. No a letos budeme mlít tuto sobotu ve skanzenu na Vysokém Chlumci. A aby to nebyla náhodou nuda bere s sebou Ruda kompletní nářadí na otáčení mlecích kamenů postaru - líhy, podvazovací kleště, váleček, zubaté pachole a pár sochorů. Ledacos musel vyrobit v kopii, ale na experiment se těšíme. Držte nám palce ať to zvládneme. Pár návodů existuje, ale nikdo to zatím v době moderní nezkoušel.

Více o programu zde:

https://www.muzeum-pribram.cz/cz/skanzen-vysoky-chlumec/detail/den-remesel/466/