Jaké vlastnosti musí míti dobrý kámen?
Zobrazit odpověď
Kámen musí býti pórovitý, né mnoho otevřený, jistřivý a poddajný podle toho jaké melivo má zpracováváti.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Jaký křes je nejlepší a nejsprávnější?
Zobrazit odpověď
Křes paprskovitý, poněvadž stejnosměrným rozdělením i větrníků dopravuje melivo stejnoměrně na mlecí plochu a jest možné účelné zpracování.
Co poskytuje mlynář svému učni?
Zobrazit odpověď
Byt, celé zaopatření a nějaký peněžitý příspěvek.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Brno | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaBrno
Veslařská asi 230
623 00
OkresBrno-město
Pisárky
GPS49° 11' 47.3''
16° 33' 54.6''
Mapová značkaVětrné čerpadlo / Zaniklý objekt, památník
Pravý břeh Svratky, asi 800 m S od pavilonu/muzea Anthropos, jižně od budovy Vojenského výzkumného ústavu
Zaniklý
Větrný mlýn Brno

Větrné čerpadlo KUNZ na příhradovém stožáru výšky 24 m (podle archivního výkresu)


Neexistuje
Větrné čerpadlo
Kovová
Technologické vybavení

Historické fotografie a pohlednice