Jaká síla jest zapotřebí u loupaček?
Zobrazit odpověď
3 - 9,9 HP, podle délky a průměru křídlence v loupačce.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Proč běží válce od sebe a jak dochází k šrotování a mletí?
Zobrazit odpověď
Válce musí běžeti do sebe proto, aby křížením rýh docílilo se řezání a mletí obilí a jeho vtahování mezi válce.
Co se používá ke šrotování pšenice?
Zobrazit odpověď
Šrotová stolice.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Dolní Bukovsko | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaDolní Bukovsko
Bzí
37365
OkresČeské Budějovice
P - 9
Dolní Bukovsko
GPS49° 10' 55.0''
14° 32' 21.6''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
někde na území beszkého statku
Zaniklý
před 1666
Větrný mlýn Dolní Bukovsko

Bzí- Inventář panství z roku 1666 uvádí mezi věcmi ve sklepě i železo k větrnému mlýnu s dřevěným součástkami (snad kladkami), Hmotnost 4 centýře a 30 liber

Z literatury: Kovář D., Frolhlich J. Historicko-topografický přehled zaniklých větrných mlýnů v Jižních Čechách, Výběr č. 48, 2011, č. 4, Časopis historii a vlastivědu Jižních Čech,


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení