Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co dělati, když jsou kameny zamazány?
Zobrazit odpověď
Musí býti umyty kartáčem, horkou vodou s přidáním octa a střeny houbou. Totéž platí pro válce.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Co se dělá, když se odstraňuje omílka?
Zobrazit odpověď
Očístíme věnec za lubem a prsa, vyndáme příklopku, očistíme vše a přitáhneme klíny v kuželici, dáme nový lůj a konopí do otvorů. Přiklopku zase upevníme a dáme novou omítku.
Jaké mlýny máme? (co melou?)
Zobrazit odpověď
Na obilí, olej, hořčici, papriku, sádru, cement a solné mlýny.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Oldřichovice | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaOldřichovice
254
739 61
OkresFrýdek-Místek
mlýnek 25
Oldřichovice u Třince
GPS49° 39' 37.7''
18° 39' 49.7''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt s kompletní technologií
u zastávky Třinec - Oldřichovice větrník
Přístupný po domluvě
po 1900
(přivezen z: Třinec - Tyra)
Větrný mlýn Oldřichovice

Větrný mlýnek přenesený z obce Tyra a upravený. Vyroben firmou PAWERA. Původní mlecí technologie, větná turbína a další díly. Interiér necitlivě dovybaven elektřinou.


Částečně adaptován
Mlýnek s turbínou
Interiér
  • Natáčení (mlýna, střechy, turbíny)
  • Informace zpracované a platné k 02am31Europe/Prague.f2017Mon, 02 Jan 2017 10:43:40 +010001am31.
  • Existující obyčejné složení (Počet: 1)
  • Technologické vybavení
  • mlecí kámen
    • pískovcový kámen (Počet: 2)
  • mlýnská hranice
  • natáčení perutí (Jak se natáčí: )
  • svislá hřídel (Kovová)
  • větrná turbína (turbína typ Eclipse – řemeslná)
  • Základní obrázky

    Historické fotografie a pohlednice