Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Co dělati, když jsou kameny zamazány?
Zobrazit odpověď
Musí býti umyty kartáčem, horkou vodou s přidáním octa a střeny houbou. Totéž platí pro válce.
Co děláme po každém sejití zásypu při vysokém neb polovysokém mletí?
Zobrazit odpověď
Mouku odstavujeme jako hotový produkt, ostatní odstavujeme v pytlích k dalšímu semílání.
Co se dělá, když se odstraňuje omílka?
Zobrazit odpověď
Očístíme věnec za lubem a prsa, vyndáme příklopku, očistíme vše a přitáhneme klíny v kuželici, dáme nový lůj a konopí do otvorů. Přiklopku zase upevníme a dáme novou omítku.
Jaké mlýny máme? (co melou?)
Zobrazit odpověď
Na obilí, olej, hořčici, papriku, sádru, cement a solné mlýny.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:
Mlýnek s turbínou / Objekt s kompletní technologií
u zastávky Třinec - Oldřichovice větrník
Přístupný po domluvě
po 1900
(přivezen z: Třinec - Tyra)
Větrný mlýnek přenesený z obce Tyra a upravený. Vyroben firmou PAWERA. Původní mlecí technologie, větná turbína a další díly. Interiér necitlivě dovybaven elektřinou.
Částečně adaptován
Mlýnek s turbínou
Interiér
Natáčení (mlýna, střechy, turbíny)
Informace zpracované a platné k 02am31Europe/Prague.f2017Mon, 02 Jan 2017 10:43:40 +010001am31.