Jak má vypadati dobré obilí?
Zobrazit odpověď
Musí být zdravé, suché, čisté, plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
Co odstraňuje vysévač hranolový?
Zobrazit odpověď
Odstraňuje z namačkaného obilí klíček a všechny nečistoty.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Čím vzniká rozemílání zrna neb šrotu na mlýnském kamenu?
Zobrazit odpověď
Otáčením jednoho kamene na druhém a roztíráním meliva v mlecí ploše.
Co dělati, když jsou kameny zamazány?
Zobrazit odpověď
Musí býti umyty kartáčem, horkou vodou s přidáním octa a střeny houbou. Totéž platí pro válce.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Přestavlky | Detail mlýna

zpět | tisk | pdf
AdresaPřestavlky

257 23
OkresBenešov
P 231
Přestavlky u Čerčan
GPS49° 50' 22.9''
14° 44' 38.5''
Mapová značkaNeznámý / Zaniklý objekt, památník
1,5 J od obce
Zaniklý
před 1826
před 1843
Větrný mlýn Přestavlky

Pokorný:
Větrný mlýn snad stával kdysi asi 1500m jižně od Přestavlk (49). Na místě jsou prý patrný ještě jeho základy. V blízkosti lokality se dosud uvádějí pomístní názvy Na mlýně, Pod mlýnem a Za mlýnem. V ústním podání se udržela zpráva, že na kopci se mlelo obilí, které se do mlýna nosilo na zádech(50). V katastrální mapě stabilního katastru nebyl mlýn již vyznačen (51).
(49) GÚ – ČSAV, VM – Č, sdělení V. Braného z Přestavlk z 20.4. 1958.
(50) Tamtéž. – Mlýnský kámen byl prý po zrušení mlýna použit na dlažbu ve dvoře Zahořany.
(51) GÚ – ÚAGK, SK, - Katastrální mapa i.č. 6210, Przestawlk (stav roku 1841), list V a VI.


Neexistuje
Neznámý
Technologické vybavení