Jakou hmotou se vylévají kypřice a kuželice?
Zobrazit odpověď
Ledkem neb sírou, nikdy ne olovem.
Jak má vypadati dobré obilí?
Zobrazit odpověď
Musí být zdravé, suché, čisté, plnozrnné a nesmí být zatuchlé.
Co děláme po naostření kamenů?
Zobrazit odpověď
Kámen vylehčíme, seřídíme za běhu, pak přisložíme a přesvědčíme se, jestli běží bezvadně.
Jak se ostří mlýnské kameny?
Zobrazit odpověď
Oškrdy.
Z čeho pozůstává obilní zrno?
Zobrazit odpověď
Ze slupky, jádra, klíčku a vousku.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

17pm30Europe/Prague.f2024Wed, 17 Apr 2024 22:36:41 +020004pm30 / ProPamátky - portál a časopis

Vážení přátelé pro možnost propagovat mezi odbornou veřejností jsme rozšířili naši dlouhodobou spolupráci s portálem ProPamátky. Spoleně jsme např. pořádali konferenci o větrných mlýnech. Aktuality najdete na: www.propamatky.cz