Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Komu se podává žádost o připuštění k tovaryšské zkoušce?
Zobrazit odpověď
Starostovi společenstva.
Jak vylehčíme kámen?
Zobrazit odpověď
Tak, aby běhoun nechytal spodek a nejstřil.
Čeho docílíme koukolníkem?
Zobrazit odpověď
Vybrání kulovatin.
Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

Dobratice | Detail mlýnu

zpět | tisk | pdf
AdresaDobratice
Bukovice u 203
739 51
OkresFrýdek-Místek
mlýnek 5
Dobratice
GPS49° 39' 12.6''
18° 28' 42.4''
Mapová značkaMlýnek s turbínou / Objekt bez technologie
1,5 km JZ od pošty
Zaniklý
po 1900
asi 2020 - rozebrán
Větrný mlýn Dobratice

Zbytek objektu větrného mlýnka bez technologie


Zřícenina
Mlýnek s turbínou
Dřevěná
  • Zcela bez technologie aj.
  • Technologické vybavení

    Základní obrázky