Které vlastnosti má míti dobrá pšenice a žito zpracovávaná na mouku?
Zobrazit odpověď
Mouka má obsahovati dosti lepku, má míti schopnost dobrého pečení, přijmout hodně vody, dobře kynout.
Jaké nejznámější druhy pšenice a žita známe?
Zobrazit odpověď
Zimní obilí tvrdé, polotvrdé, měkké, pšenici jarku (přesívku). Jarní žito, které se požívá hlavně na pražení kávy.
Které mletí (vysoké, polovysoké, ploché) je nejjednodušší?
Zobrazit odpověď
Ploché, protože při něm odpodá třídění a čištění krupic.
Jak docílíme dobré mouky ku pečení?
Zobrazit odpověď
Smícháním několika druhů dohromady.
Kolik obrátek dělá válec žitné stolice při průměru 30 cm.
Zobrazit odpověď
290 - 30 = 260 obrátek za min.
Otázky tovaryšské mlynářské zkoušky, Lehovec, A. 1936:

21pm30Europe/Prague.f2020Sun, 21 Jun 2020 22:06:42 +020006pm30 / Ukončení stavby větrného mlýna v Borovnici

Vážení přátelé, v sobotu 27. 6. v 13. 30 bude slavnostně ukončena stavba repliky větrného mlýna v Borovnici. všechny zvu na uspěšné ukončení mnohaleté snahy Jiřího Chvojky.